Światy niedokończone. Procesualność światoopowieści w grach wideo. - Alejski, Jakub (My University, 2019)
Praca „Światy niedokończone. Procesualność światoopowieści w grach wideo” stanowi próbę uchwycenia szczególnej własności gier wideo – ciągłej zmiany, dynamiki zachodzącej zarówno w trakcie rozgrywki, jak i poza nią. W tym celu autor posługuje się licznymi pojęciami (światoopowieść, wirtualne/aktualne, asamblaż), które przetworzone i zestawione ze sobą dają możliwość opisu zjawisk zachodzących w środowisku gier wideo. Znaczącym elementem rozważań jest ciągłe zmienianie perspektywy między wewnętrzną (gracza) i zewnętrzną (badacza), ale również próba opisu perspektyw nieantropocentrycznych, czyli obiektów wchodzących w skład asamblażu gry wideo.

Work "Unfinished worlds. The processuality of storyworld in video games" is an attempt to capture the special property of video games - constant change, dynamics taking place both during and off the game. To this end, the author uses a number of concepts (storyworld, virtual / current, assemblage) that, when processed and juxtaposed together, provide an opportunity to describe the phenomena occurring in the video game environment. A significant element of considerations is the constant change of perspective between the internal (player) and external (researcher), but also an attempt to describe non-antropocentric perspectives, like objects included in the video game assemblage.
Unfinished worlds. Processuality of storyworld in video games.
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: groznawstwo; światoopowieść; gry wideo; ekologia; autoetnografia; game studies; storyworld; video games; ecology; autoetnography