Obraz Marca 1968 roku w kinematografii polskiej - Pietrzak, Maciej (My University, 2018)
Przedmiotem badań podjętych w rozprawie są sposoby opowiadania o wydarzeniach Marca 1968 wypracowane na przestrzeni pięciu ostatnich dekad w polskiej kinematografii. Na analizowany materiał badawczy składają się zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne, w których wypadki marcowe uczyniono tematyką centralną oraz te, w których odniesienia do tamtego czasu stanowią jedynie wątek poboczny bądź epizodyczny. Istotnym kontekstem rozważań są również odwołania do recepcji poszczególnych utworów, które stanowią ważne dopełnienie głównego wywodu. Zasadnicza część rozprawy uporządkowana została w układzie diachronicznym, w celu wyszczególnienia zmiennych tendencji występujących w obrębie omawianej problematyki w różnych okresach historii polskiego kina. Kompleksowa analiza dorobku rodzimej kinematografii w zakresie opowiadania o Marcu ‘68 i jego następstwach posłużyła ponadto wykazaniu, które z narracji składających się na kulturową pamięć tamtego czasu zajmują w kinie pozycje dominującą, a które z nich podlegają marginalizacji bądź przemilczeniu.

The main subject of the research undertaken in the dissertation are the ways of telling about the events of March 1968 developed over the last five decades in Polish cinema. The analysed research material consists of both feature films and documentaries, in which events of March were central issue and those in which references to that time constitute only a side or episodic thread. An important context of my investigations are also references to the reception of individual works, which are an important complement to the main considerations. The principal part of the disquisition has been arranged in a diachronic system, in order to specify the changing tendencies occurring within the discussed problem at various periods of the history of Polish cinema. A comprehensive analysis of the achievements of Polish film in the field of telling about March '68 and its consequences will enable to indicate which narratives that create the cultural memory of that time occupy dominant positions in cinema, and which of them are marginalized or untold.
Depiction of the March 1968 in Polish cinema
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: Marzec ’68; March '68; historia kina polskiego; history of Polish cinema; polskie filmy fabularne; Polish feature films; polskie filmy dokumentalne; Polish documentary films; historia w filmie; history in film