Organizacja przestrzenna systemu ratownictwa medycznego w Polsce - Kisiała, Wojciech (My University, 2012)
Dysertacja mieści się w nurcie geograficznych badań nad zdrowiem i jego ochroną, a jej przedmiotem był polski system świadczenia usług ratunkowo-medycznych. Głównym zamiarem opracowania było przedstawienie organizacji przestrzennej systemu Państwowe Ratownictwo Medyczne w kontekście dostępności oferowanych usług oraz możliwości optymalizacji rozmieszczenia ruchomych jednostek systemu. W ramach teoretycznego wprowadzenia do podjętej w pracy problematyki, zawarto rozważania na temat geografii medycznej i dostępności ochrony zdrowia oraz dokonano przeglądu geograficznych badań nad ratownictwem medycznym. W dalszej części pracy szeroko opisano polski system ratownictwa medycznego, ze szczególnym uwzględnieniem jego organizacji instytucjonalno-prawnej, charakterystyki jednostek systemu oraz źródeł i sposobów finansowania usług ratunkowych. Wyniki przeprowadzonej inwentaryzacji zasobów oraz analizy funkcjonowania szpitalnej oraz przedszpitalnej części systemu ratownictwa medycznego pozwoliły na stwierdzenie zależności pomiędzy organizacją przestrzenną a dostępnością usług ratunkowo-medycznych. Zastosowana w toku prowadzonych badań analiza regresji pozwoliła na zidentyfikowanie czynników wezwań ratunkowych oraz ich geograficznego zróżnicowania. Pracę zakończono próbą opracowania modelu optymalizującego rozmieszczenie ruchomych jednostek systemu na obszarze aglomeracji poznańskiej.

The dissertation is an example of a geographical study of health and its protection, and its subject is the Polish system of emergency medical services. The chief aim of the dissertation was to present the spatial organisation of the State Emergency Medicine system in terms of access to the services offered and a possible optimisation of the distribution of its mobile units. As a theoretical introduction to the subject, some observations on medical geography and access to health-care were made, and a survey of the geographical research on emergency medicine was undertaken. In the next part of the work, the Polish emergency medical system was described at length, with special focus on its institutional-legal organisation, characteristics of its units, and the sources and ways of financing emergency services. The results of the inventory of resources and the analysis of the hospital-based and pre-hospital part of the emergency medical system revealed a dependence between the spatial organisation and the access to emergency medical services. Regression analysis applied in the research enabled to identify factors of emergency calls and their geographical heterogeneity. The dissertation closes with a proposal of a model optimising the distribution of the system's mobile units in the Poznań agglomeration.
Spatial organisation of the emergency medical system in Poland
Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych: Instytut Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej
Keywords: ratownictwo medyczne; emergency medical services; dostępność; accessibility; organizacja przestrzenna; spatial organisation