Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Niemców na Śląsku Opolskim jako przykład organizacji mniejszości niemieckiej (w kontekście polityki etnicznej III RP) - Szczepański, Andrzej (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2021)
Zgodnie z założeniami polityki etnicznej państwa polskiego, mniejszości narodowe i etniczne mają m.in. zapewnioną możliwość kultywowania swojej odrębności etnicznej, zachowania i rozwoju języka ojczystego, a także posiadają pełny zakres praw obywatelskich. Mniejszość niemiecka, którą reprezentuje największa liczba organizacji spośród wszystkich stowarzyszeń mniejszościowych w Polsce, aktywnie partycypuje w realizacji powyższych pryncypiów. Podstawowym celem powstania niniejszego artykułu było podjęcie próby charakterystyki organizacji mniejszości niemieckiej (ze szczególnym uwzględnieniem Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim) w aspekcie polityki etnicznej III RP. Zastosowano następujące narzędzia i metody badawcze, m.in.: historyczną, komparatystyczną, statystyczną, analizy źródeł (w tym internetowych) i krytyki piśmiennictwa z zakresu problematyki fragmentaryzacji etnicznej państwa polskiego i jego polityki etnicznej. Słowa kluczowe: polityka etniczna, mniejszość niemiecka.

In accordance with the assumptions underlying the ethnic policy of the Polish state, national and ethnic minorities are promised the ability to maintain their ethnic distinction, keep and develop their respective mother tongues, as well as exercise the full scope of civil rights. The German minority, having the largest number of organizations of all minorities in Poland, participates actively in the realization of these assumptions. The basic aim of this article was an attempt to describe the organizations of the German minority (particularly taking into consideration the Social-Cultural Society of Germans in Opole Silesia) in terms of the ethnic policy of the Third Polish Republic. Research tools and methods used include the historical, comparative and statistical methods, source study (including the Internet) and literature review.
The Social-Cultural Society of Germans in Opole Silesia as an example of German minority organization (in the context of the ethnic policy of the Third Polish Republic)
Keywords: polityka etniczna; mniejszość niemiecka; ethnic policy; the German minority