Pozycja prawna multiagenta ubezpieczeniowego - Karpińska, Marta (My University, 2017)
Sytuacja prawna multiagenta ubezpieczeniowego od dawna wzbudza wiele kontrowersji wśród przedstawicieli doktryny. Zasadnicze wątpliwości wzbudza możliwość uznawania multiagenta ubezpieczeniowego za agenta ubezpieczeniowego szczególnego rodzaju i stosowania wprost przepisów odnoszących się do agentów. Problemy prawne dotyczące pozycji prawnej multiagentów nabierają szczególnego znaczenia w związku z perspektywą wdrożenia do polskiego porządku prawnego dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/97 z dnia 20 stycznia 2016 r. w sprawie dystrybucji ubezpieczeń (Insurance Distribution Directive - IDD). Obecnie finalizowane są prace legislacyjne nad implementacją wspominanej dyrektywy do polskiego porządku prawnego. W ich wyniku powstał projekt ustawy o dystrybucji ubezpieczeń z dnia 24 października 2017 r. W pracy przedstawiono status prawny multiagenta ubezpieczeniowego w aktualnym stanie prawnym, tj. w czasie obowiązywania ustawy o pośrednictwie ubezpieczeniowym z 22 maja 2003 r. Zaprezentowano także rozwiązania legislacyjne dotyczące statusu prawnego multiagenta ubezpieczeniowego zawarte w projekcie ustawy o dystrybucji ubezpieczeń implementującym dyrektywę IDD do polskiego porządku prawnego. Podstawową tezą pracy doktorskiej jest stwierdzenie, iż multiagent ubezpieczeniowy jest rodzajem agenta ubezpieczeniowego o swoistych cechach, szczegółowo przedstawionych w treści pracy.

The legal position of the insurance multiagent has arisen a lot of controversies among the representatives of doctrine for a long time. The legal nature of the insurance multiagent is not clear, that is to say, it is not obvious whether the insurance agent regulations should apply (if yes whether to apply them explicitly or properly). The excellent opportunity to regulate the legal status of insurance multiagent in Polish law is obligation to implement the Directive (EU) 2016/97 of the European Parliament and of the Council of 20 January 2016 on insurance distribution. Legislative work is now under way to implement it in the Polish legal system. The result of the work is the draft of the insurance distribution act of 24 October 2017. In dissertation is presented legal status of insurance multiagent in current legal status, ie. during the period of insurance intermediation act of 22 May 2003. It is also presented legal solutions concerning legal status of insurance multiagent contains in draft of insurance distribution act which is implemented IDD to Polish legal system. The main thesis of doctoral dissertation is that insurance multiagent is a type of insurance agent who has peculiar features. This features are detailed presented in the content of the work.
Legal status of insurance multiagent
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: multiagent ubezpieczeniowy; pośrednictwo ubezpieczeniowe; insurance multiagent; insurance intermediary