Dualizm polityki regionalnej na przykładzie Żuław. Rzeczywistość kreowana a doświadczenia indywidualne - Brzezińska, Anna Weronika (Komitet Nauk Etnologicznych PAN, Instytut Archeologii i Etnologii PAN, 2012)
Polityka regionalna to działalność podejmowana przez władze samorządowe (na różnych szczeblach władzy), ale także przez określone grupy społeczne (lokalne grupy wsparcia itp.) zainteresowane podejmowaniem i podtrzymywaniem działań mających na celu osiągnięcie określonych zamierzeń. Celem tego typu działalności jest m. in. kreowanie określonego wizerunku regionu w taki sposób, by wydał się on atrakcyjny dla potencjalnych partnerów, inwestorów, turystów itp. Celem referatu będzie ukazanie dualizmu, jaki jest zauważalny w kreowaniu współczesnych wizerunku regionów – z jednej strony jest to kształtowanie wizerunku oficjalnego, zbiorowego, narzucanego przez władze samorządowe, z drugiej jest to wizerunek współtworzony przez indywidualne doświadczenia różnych grup społecznych (niekoniecznie zgadzających się z nurtem „oficjalnym”). Przykładem dualizmu polityki regionalnej są działania podejmowane przez władze samorządowe powiatu nowodworskiego oraz malborskiego, odwołujące się w swych propozycjach m. in. promocyjnych do dziedzictwa kulturowego jednej tylko grupy zamieszkującej kiedyś te tereny. W działaniach realizowanych na terenie tych dwóch powiatów da się zauważyć wyraźny rozdźwięk pomiędzy wizerunkiem kreowanym i reprezentowanym na zewnątrz, a faktycznym poczuciem identyfikacji regionalnej mieszkańców.
Keywords: Żuławy; Polityka regionalna; Kultura regionalna; Krajobraz kulturowy