Reakcja niesporczaków (Tardigrada) na warunki hipomagnetyczne - Erdmann, Weronika (My University, 2022)
Zaliczane do ekstremofili niesporczaki (Tardigrada), to drobne bezkręgowce szczególnie odporne na różnego rodzaju niesprzyjające warunki środowiskowe. Niemniej jednak ich odporność na niskie i wysokie temperatury, promieniowanie, próżnię kosmiczną, zawsze badane były w obecności pola geomagnetycznego. Jak dotąd nie prowadzono badań nad wpływu warunków hipomagnetycznych na ekstremofilne bezkręgowce, w tym na niesporczaki. Głównym celem mojej pracy było określenie stopnia śmiertelności niesporczaków w trakcie wchodzenia i wychodzenia ze stanu kryptobiozy, ale w przeciwieństwie do wcześniejszych badań analizy prowadzone były w warunkach izolacji układu eksperymentalnego od pola geomagnetycznego. Wszystkie zebrane informacje oraz otrzymane wyniki wskazały całkiem nowy kierunek badań geomagnetobiologicznych skoncentrowanych na wpływie zmian w polu geomagnetycznym na organizmy ekstremofilne, poszerzając jednocześnie wiedzę na temat odporności niesporczaków na ekstremalne warunki środowiskowe zwłaszcza w kontekście badań kosmicznych.

Tardigrades, are small extremophilic invertebrates, especially resistant to various unfavorable environmental conditions. Nevertheless, their resistance to low and high temperatures, radiation, and space vacuum has always been tested under the influence of a geomagnetic field. So far, no studies have been conducted on the influence of this type of physical force on active and anhydrobiotic tardigrades. Therefore, the main goal of my work was to determine the mortality rate of tardigrades entering and leaving the state of cryptobiosis (more precisely anhydrobiosis), in the isolation of the experimental system from the geomagnetic field. All the collected data and the obtained results indicated a completely new direction of geomagnetobiological research focused on the impact of changes in the geomagnetic field on extremophilic organisms, at the same time broadening the knowledge on the resistance of tardigrades to extreme environmental conditions, especially in the context of space research.
Response of the water bears (Tardigrada) on the hypomagnetic conditions
Wydział Biologii
Keywords: ekstremofile; extremophiles; pole geomagnetyczne; geomagnetic field; bezkręgowce; invertebrates; anhydrobioza; anhydrobiosis; astrobiologia; astrobiology