Komunikacja jako dyscyplina praktyczna - Kulczycki, Emanuel (My University, 2011)
Celem pracy jest wypracowanie filozoficznego gruntu do: 1) refleksji nad procesem komunikacji oraz 2) rozważań nad statusem dyscyplinarnym odnośnej refleksji. Rozprawa stanowi próbę przedstawienia warunków, jakie należy spełnić, aby można było w sposób nieinstytucjonalny usamodzielnić badania nad komunikacją. Praca jest propozycją przekroczenia ograniczeń tzw. nauki o komunikacji poprzez ujęcie dyscypliny komunikacji jako jednej z dyscyplin praktycznych. Pierwszy rozdział dysertacji poświęcony jest kulturowym i historycznym źródłom współczesnych ujęć procesu komunikacji. Rozdział drugi jest głosem w dyskusji dotyczącej statusu dyscyplinarnego studiów nad komunikacją. Prezentację projektu komunikacji jako dyscypliny praktycznej w oparciu o rozważania Roberta T. Craiga zawiera rozdział trzeci. W ostatnim rozdziale Autor wskazuje warunki, jakie należy nałożyć na proces komunikacji, aby mógł być on postrzegany jako podstawowy przedmiot badawczy samodzielnej dyscypliny reflektującej nad nim.

The purpose of the thesis is to work out a philosophical basis for: 1) reflection about communication and 2) considerations about disciplinary status of this reflection. The thesis is an attempt at showing conditions which have to be fulfilled to achieve non-institutional autonomization of communication research. The dissertation is a proposal to go beyond the limits of – the so called – communication science: the communication discipline is understood as one of practical disciplines. The first chapter examines cultural and historical genesis of the modern conception of the process of communication. The second chapter is a voice in the discussion about the disciplinary status of communication studies. The third chapter contains a presentation of the project of communication as a practical discipline (based on Robert T. Craig's considerations). In the last chapter of the thesis the author indicates conditions which have to be imposed on the process of communication to be perceived as the basic subject of research for an independent communication discipline.
Communication as a Practical Discipline
Wydział Nauk Społecznych: Instytut Filozofii
Keywords: Komunikacja; Communication; Dyscyplina praktyczna; Practical Discipline; Komunikologia; Communicology; Teoria komunikacji; Theory of Communication