Wykorzystanie kwestionariuszy przy podejmowaniu decyzji i zarządzaniu organizacją - Grobelny, Jarosław; Kampioni-Zawadka, Monika (Libron, 2017)
Kwestionariusze są jednym z najpopularniejszych narzędzie stosowanych przez specjalistów HR w celu pozyskiwania danych o pracownikach i organizacji. Za ich wykorzystywaniem przemawia szybkość pozyskiwania dużej ilości informacji, niski koszt oraz – pozorna – łatwość zaprojektowania przeprowadzenia takich badań. Narzędzia kwestionariuszowe nie są jednak wolne od błędów. Niniejsze opracowanie, przygotowane w oparciu o przegląd literatury, poświęcone jest ograniczeniom, o których należy pamiętać, projektując i przeprowadzając badania za pomocą kwestionariuszy oraz podejmując decyzje związane z zarządzaniem organizacją na podstawie uzyskanych w ten sposób informacji.
Keywords: kwestionariusze; praktyka oparta na dowodach