Rozwijanie kompetencji medialnej wśród przyszłych nauczycieli języków obcych w ramach pracy w tandemie elektronicznym. Projekt polsko-niemiecki - Adamczak-Krysztofowicz, Sylwia; Szczepaniak-Kozak, Anna (My University, 2015)
Kompetencja medialna jest od dawna uznawana za podstawowy element warsztatu glottodydaktyka, a w dzisiejszych czasach nabiera szczególnego znaczenia ze względu na wszechobecność mediów w dydaktyce i życiu codziennym. Nowoczesna glottodydaktyka zwraca się ku mediom nie tylko dlatego, iż zwiększają możliwości nauczania i uczenia się języków, ale również dlatego, że autonomizują ucznia, często stymulując jego kreatywność i umiejętności afektywne (soft skills). Mając to na uwadze, autorki prezentacji w ujęciu teoretycznym i praktycznym rozważają rozwijanie kompetencji medialnej wśród przyszłych nauczycieli języków obcych, ze szczególnym odniesieniem do przyszłych nauczycieli języka niemieckiego i angielskiego. W części praktycznej autorki prezentują krótki opis, cele, etapy i najważniejsze wyniki polsko-niemieckiego kursu tandemu elektronicznego, w którym brali udział studenci Instytutu Lingwistyki Stosowanej UAM w Poznaniu i Uniwersytetu Technicznego w Darmstadt. Projekt ten obejmował zajęcia językowe prowadzone w czasie rzeczywistym, których celem było wspólne stworzenie wideocastów pt. „Wirtualny spacer po mieście“. W tym celu studenci wykorzystywali platformę Moodle 2.3 i program Adobe Connect. W oparciu o produkty końcowe wypracowane w tandemach przez studentów i dane z ankiet ewaluacyjnych, autorki omawiają pozytywne i negatywne doświadczenia uczestników projektu w obsłudze mediów i pracy w mediowanym środowisku. Na tej podstawie próbują odpowiedzieć na pytanie, w jakim stopniu i w których obszarach taka forma pracy ze studentami rozwija ich kompetencję medialną jako przyszłych nauczycieli, oraz jakie inne powiązane kompetencje może rozwinąć kurs tandemu elektronicznego.
Media literacy is one of the basic elements of a foreign language teacher’s workshop. Foreign language teaching recommends using media in the classroom not only because they facilitate learning and teaching but also because they foster learner autonomy, stimulate creativity and lower the affective filter. Taking these into account, the authors consider, both from a theoretical and practical perspective, how to develop media competence of future teachers of English and German as a foreign language. In the empirical part of the paper the authors present the aims, participants, stages and results of an e-tandem project that targeted a group of Polish and German students.
Keywords: kompetencja medialna; tandem elektroniczny; wideocasty; nauczyciele języków obcych; praca projektowa