Spektrum medialnego zaangażowania jako kategoria analityczna. Zaangażowanie widzów wybranego programu telewizji rzeczywistości - Konieczna, Aleksandra (My University, 2025)
Głównym celem przekładanej dysertacji jest opisanie i zbadanie spektrum medialnego zaangażowania jako kategorii analitycznej oraz zaproponowanie narzędzi do jego badania i przetestowanie ich na widzach wybranego programu telewizji rzeczywistości. Autorka zdecydowała się więc pochylić nad problemem spektrum medialnego zaangażowania (ang. media engagement), które potraktowano jak kategorię analityczną umożliwiającą wnikliwe badanie odbiorców produktów medialnych. W efekcie kwerendy literatury stworzono własne propozycje teoretyczne oraz zbudowano narzędzia, w tym kwestionariusz zawierający listę faktorów medialnego zaangażowania oraz Skalę Kontaktów Paraspołecznych. Narzędzia przetestowano realizując 4 etapy badań: (1) ilościową i jakością analizę treści wybranych odcinków programu „Hotel Paradise”; (2) badanie na reprezentatywnej dla Polski próbie dotyczące motywacji medialnego zaangażowania odbiorców; (3) badanie kontaktów paraspołecznych między widzami „Hotelu Paradise” a uczestnikami dziewiątego sezonu programu; (4) wywiad pogłębiony z reżyserem programu. Pracę podzielono na pięć rozdziałów: trzy rozdziały teoretyczne i dwa rozdziały empiryczne. Praca, z uwagi na podjętą tematykę oraz zaproponowane badania, wpisuje się w najnowsze trendy w światowym medioznawstwie. The main objective of this dissertation is to describe and examine the spectrum of media engagement as an analytical category, propose tools for its study, and to test them on viewers of a chosen reality TV programme. The author has therefore decided to focus on the issue of media engagement, which is treated as an analytical category enabling in-depth research into the audience of media products. As a result of the literature review, the author developed her own theoretical proposals and tools, including a questionnaire containing a list of media engagement factors and a Parasocial Contacts Scale. The tools were tested by conducting four stages of research: (1) a quantitative and qualitative analysis of selected episodes of the programme ‘Hotel Paradise’; (2) a study on a representative sample for Poland on the motivation for media engagement among viewers; (3) a study of parasocial contacts between viewers of ‘Hotel Paradise’ and participants of the ninth season of the programme; (4) an in-depth interview with the programme's director. The work is divided into five chapters: three theoretical chapters and two empirical chapters. Due to its subject matter and the proposed research, the thesis aligns with the latest trends in global media studies.
The spectrum of media engagement as an analytical category. Viewers' engagement with a chosen reality TV programme
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: spektrum medialnego zaangażowania; medialne zaangażowanie; teoria kultywacji; teoria użytkowania i gratyfikacji; interakcje paraspołeczne; spectrum of media engagement; media engagement; cultivation theory; uses and gratifications theory; parasocial interaction