Czy i jak badać dziś strój ludowy? - Brzezińska, Anna Weronika; Słomska-Nowak, Justyna (Uniwersytet Ślaski w Cieszynie, 2011)
Zagadnienie odzieży ludowej jak więc widać jest zadaniem nadal nie tylko żywym, ale też istotnym. Z jednej strony nadal funkcjonują „białe plamy” w ich naukowym opracowaniu, wciąż niedopracowany jest aparat pojęciowy. Z drugiej mają miejsce nowe zjawiska inspirowane tradycją polskich strojów ludowych, które także należy obserwować i dokumentować. Na naukowe opracowanie czekają kolejne zeszyty Atlasu Polskich Strojów Ludowych, a naszym zdaniem przyszedł też moment, w którym trzeba się zastanowić nad suplementami do pierwszych zeszytów z lat 50. XX wieku m. in. łowickim czy kujawskim. Warto też jeszcze raz spojrzeć na mapę występowania regionów strojów ludowych w ASPL. Reaktywowanie zapomnianych umiejętności oraz rekonstrukcja strojów w oparciu o istniejące zbiory i materiały archiwalne powinna znaleźć jak najwięcej naśladowców. Nie we wszystkich przypadkach możliwe jest jednak odwołanie się do źródeł, a w takim przypadku być może w ogóle nie warto na siłę rekonstruować – a właściwie wymyślać od nowa czegoś, co nigdy nie istniało. Strój tradycyjny, w formie już historycznej, stał się narzędziem wykorzystywanym do promocji regionów, powiatów, województw. Najważniejsza stała się jego funkcja reprezentacyjna, manifestująca przynależność do określonego obszaru kulturowego. Badania nad polskim strojem ludowym nie muszą się jednak ograniczać tylko do badań historycznych, czy nad rekonstrukcjami, ale warto też poszukiwać motywów „ludowych” we współczesnej modzie.
Keywords: strój ludowy; odzież ludowa; rękodzieło; moda; etnodesign; etnodizajn