Samoaktywizacja jako czynnik kształtujący społeczność regionalną (przypadek regionu Żuław) - Brzezińska, Anna Weronika (Instytut Pracy i Polityki Społecznej, 2011)
Samoaktywizacja to wszystkie działania, w których inicjatywa podejmowana jest przez przedstawicieli wspólnot lokalnych, funkcjonujących na określonym obszarze. Inicjatywy podejmowane przez członków społeczności lokalnych w środowisku najbliższym przyczyniają się do konsolidacji środowisk lokalnych, mają też istotny wpływ na kształtowanie się wspólnoty regionalnej. Samoaktywizacja przebiega w oparciu o wykorzystywanie elementów kultury regionalnej, która kształtuje się pod wpływem czynników historycznych, społecznych i kulturowych. Wartościowanie poszczególnych elementów kultury regionalnej jest efektem skomplikowanych procesów osadniczych, które dotknęły region Żuław po 1945 roku.
Keywords: Żuławy; region; aktywizacja; samoaktywizacja; społeczność lokalna; polityka regionalna