Myśl polityczna Ruchu Społeczeństwa Alternatywnego (1983-1990) - Brzechczyn, Krzysztof (Europejskie Centrum Solidarności, 2020)
Artykuł prezentuje myśl polityczną Ruchu Społeczeństwa Alternatywnego, powstałej w 1983 r. organizacji nawiązującej do idei anarchizmu. Na podstawie dokumentów programowych i publicystyki „Homka” w artykule przedstawiano postulaty programowo-ideowe ruchu, poglądy w sferze polityki międzynarodowej. W artykule zrekonstruowano prezentowaną na łamach „Homka” diagnozę społeczeństwa polskiego po 13 grudnia 1981 r. obejmującą krytykę strategii „Solidarności” i Lecha Wałęsy oraz Kościoła Katolickiego. W końcowej części artykułu przedstawiono stosunek uczestników ruchu do zapoczątkowanej w 1989 r. transformacji ustrojowej. ​
Keywords: anarchizm; Ruch Społeczeństwa Alternatywnego; historia PRL; opozycja polityczna; myśl polityczna; historia myśli politycznej; Solidarność; Homek