Korowska filozofia społecznego oporu - Brzechczyn, Krzysztof (Europejskie Centrum Solidarności, 2012)
Celem artykułu jest rekonstrukcja korowskiej filozofii oporu społecznego, a podstawą analizy będą teksty Jacka Kuronia przedstawione na tle poglądów dwóch innych członków KOR: Antoniego Macierewicza i Adama Michnika.
Keywords: KOR; Jacek Kuroń; Adam Michnik; Antoni Macierewicz; opozycja polityczna; myśl polityczna; dysydentyzm; Solidarność