Austriacka polityka rozwojowa wobec globalnych wyzwań - Paterek, Anna (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2022)
Artykuł poddaje analizie ramy instytucjonalne i charakter austriackiej współpracy na rzecz rozwoju. W centrum uwagi jest polityczno-rozwojowy dyskurs prowadzony przez jej głównych aktorów Federalne Ministerstwo Spraw Europejskich i Międzynarodowych (BMEIA) i Austriacką Agencję Rozwoju (ADA). Porównuje regionalny/sąsiedzki i globalny wymiar austriackiej ODA, w odniesieniu do zmieniających się międzynarodowych uwarunkowań i globalnych wyzwań, jak kryzys uchodźczy, pandemia COVID-19 czy wojna w Ukrainie.

This paper examines the institutional framework and nature of Austrian development cooperation. The focus is on the development policy discourse led by its main actors, the Federal Ministry for European and International Affairs (BMEIA) and the Austrian Development Agency (ADA). It presents Austrian aid from a regional/neighborhood and global perspective in relation to changing international conditions and global challenges, as the refugee crisis, the COVID-19 pandemic and the war in Ukraine.
Austrian development policy towards global challenges
Keywords: Austria; polityka współpracy rozwojowej; ODA; współpraca na rzecz rozwoju; Austria; development policy; development cooperation