Miejskie przestrzenie w ich funkcji socjalizacyjnej i deprawacyjnej - Włodarczyk, Ewa (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2018)
Problematyka miasta stanowi przedmiot zainteresowania przedstawicieli wielu dyscyplin naukowych, z właściwymi dla nich akcentami na wybrane konteksty, współgrającymi ze specyfiką danej dyscypliny. Środowisko miejskie, z punktu widzenia pedagoga społecznego, to interesujący obszar analiz środowiskowych warunków życia i funkcjonowania, determinant wpływających na egzystencję i biografię człowieka, w tym także na procesy socjalizacyjne, z uwzględnieniem złożoności typów (postaci) uczestnictwa społecznego oraz ich uwarunkowań i konsekwencji w powiązaniu i na tle przestrzeni miejskiej.
Keywords: miasto; funkcje miasta; pedagogika; pedagogika społeczna; socjalizacja