Projekt "Sztutowo czy Stutthof? Oswajanie krajobrazu kulturowego" Perspektywa antropologiczna - Brzezińska, Anna Weronika; Wosińska, Małgorzata (Muzeum Stutthof, 2011)
Artykuł prezentuje założenia projektu, którego celem było zebranie relacji dotyczących percepcji miejsca pamięci, jakim jest Muzeum Stutthof od trzech grup: pierwsi osadnicy (w jaki sposób nowoprzybywający na Żuławy dowiadywali się o obozie, jakie mieli stosunek itp.), współcześni mieszkańcy (poziom wiedzy dot. obozu, stosunek), turyści (motywy przyjazdu do Sztutowa, stosunek do Muzeum, poziom zainteresowania historią miejsca itp.)
Keywords: Sztutowo; Stutthof; krajobraz kulturowy; Żuławy Wiślane; antropologia; obóz koncentracyjny