Czasowniki frazowe w języku walijskim w odniesieniu do walijskiej normy językowej i kontaktu z językiem angielskim - Listewnik, Marta (My University, 2018)
Praca doktorska jest szerokim opracowaniem zjawiska czasowników frazowych w walijskim, któremu nie poświęcano dotychczas zbytniej uwagi w walijskim językoznawstwie. Celem pracy jest wstępne scharakteryzowanie czasowników frazowych ze szczególnym uwzględnieniem stopnia ich ustandaryzowania oraz zrewidowanie nieraz upraszczających stwierdzeń na ich temat. Rozdział 1 pracy przedstawia sytuację walijskiego jako języka mniejszości oraz definiuje źródła normy językowej. Rozdział 2 zawiera przegląd odnośnej literatury w języku angielskim i walijskim oraz ogólną charakterystykę i klasyfikację czasowników frazowych. Rozdział 3 jest badaniem korpusowym i składa się z dwóch części: analizy ilościowo-jakościowej ze szczególnym uwzględnieniem nacechowania stylistycznego oraz analizy semantycznej partykuł na podstawie modelu kognitywnego. Rozdział 4 omawia obecność czasowników frazowych w walijskich materiałach dydaktycznych oraz słownikach. Rozdział 5 prezentuje wyniki badania terenowego przeprowadzonego na 55 profesjonalnych użytkownikach walijskiego, badającego akceptowalność czasowników frazowych w kontekście ideologii językowych. W konkluzjach pracy przedstawiam propozycję ogólnej charakterystyki czasowników frazowych w języku walijskim oraz rekomendacje dotyczące ich uwzględnienia w gramatykach, słownikach i materiałach dydaktycznych.

The dissertation is a comprehensive study of phrasal verbs (PVs) in Welsh, which have been a largely neglected subject in Welsh linguistics. The aim of the thesis is to provide a preliminary description of PVs in Welsh with focus on the level of their standardisation and revise some oversimplifying statements regarding these constructions. Chapter 1 presents the situation of Welsh as a minority language and defines the sources of the current linguistic norm. Chapter 2 contains a review of literature on PVs in English and Welsh as well as general characteristics and classification of PVs. Chapter 3 is a corpus study, consisting of two parts: quantitative and qualitative analysis with focus on stylistic markedness and an analysis of particle semantics based on a cognitive model. Chapter 4 discusses the description of PVs in Welsh teaching materials and dictionaries. Chapter 5 presents the results of a field study conducted on 55 professional speakers of Welsh, investigating the acceptability of PVs in relation to linguistic ideologies. In the conclusions I propose a general description of the phenomenon of PVs in Welsh and offer recommendations for including the constructions in grammars, dictionaries and pedagogical materials.
Phrasal verbs in Welsh in relation to the Welsh linguistic norm and contact with English
Wydział Anglistyki
Keywords: czasowniki frazowe; język walijski; kontakt językowy; standard; norma językowa; phrasal verbs; Welsh; language contact; standard; linguistic norm