Spór o realizm modalny - Albiński, Tomasz (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2009)
Monografia Tomasza Albińskiego jest kompletną i oryginalną próbą przedstawienia metafizycznego sporu o realizm modalny-ze szczególnym uwzględnieniem stanowiska Davida Lewisa - na płaszczyźnie semantycznej. wywody autora, inspirowane elementami programu metafilozoficznego Michaela Dummetta, cechuje jasność, przejrzystość i zwartość, a ostateczna ich lokalizacja jest prima facie zaskakująca, lecz dobrze uzasadniona.