Wspólny polsko-niemiecki podręcznik do historii – odmienne kultury dydaktyczne - Julkowska, Violetta (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2015)
Artykuł przedstawia ideę wspólnego polsko-niemieckiego podręcznika do historii oraz przybliża warunki realizacji tego projektu w kilku istotnych etapach. Pierwszy polegał na opracowaniu zaleceń historycznych i dydaktycznych wspólnych dla stron projektu. Po wyłonieniu wydawnictw nastąpił etap przygotowania treści podręczników, które są konsultowane z ekspertami i Polsko-Niemiecką Komisją Podręcznikową. W artykule została przedstawiona kwestia różnicy w podejściu do problemów historycznych w edukacji, wynikająca z różnicy w pojmowaniu sposobu kształcenia świadomości historycznej w Polsce i w Niemczech. Podkreślona została wartość wspólnego polsko-niemieckiego projektu, polegająca na wypracowaniu strategii dydaktycznej pozwalającej na rozumienie wspólnej historii i różnych pamięci.

The paper introduces the idea of a common Polish-German history textbook and discusses the conditions of implementing this project in several stages. The first stage consisted in developing common historical and didactic guidelines for both parties to the project. After the publishing houses had been identified, the content of the handbooks was drafted and submitted for consultations by experts and the Polish-German Textbook Commission. The paper presents differences in approaching historical issues in education which follow from the different ways of teaching historical awareness in Poland and Germany. The value of the Polish-German project is stressed, which con-sists in developing a teaching strategy that makes it possible to understand the shared history and different memories.
Common Polish-German history textbook – different teaching cultures
Keywords: Wspólny polsko-niemiecki podręcznik do historii; Wspólna Pol¬sko-Niemiecka Komisja Podręcznikowa; świadomość historyczna; pamięć; edukacja historyczna; Common Polish-German history textbook; Polish-German Textbook Commission; memory; historical awareness; education; history