Język obcy w edukacji dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim - Burzyńska, Małgorzata (My University, 2011)
W rozprawie podjęto tematykę nauczania/uczenia się języka obcego przez dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości stymulowania ich rozwoju poznawczego i językowego, dokonującego się za pośrednictwem języka. Wykorzystanie metodologii badania w działaniu i metody indywidualnych przypadków pozwoliło na określenie indywidualnych postępów każdego badanego ucznia, zarówno w zakresie nabywania podstawowych sprawności w języku obcym, a także w zakresie funkcjonowania językowego w języku ojczystym (stymulacja polegała na umożliwieniu uczniom transferu strategii uczenia się języka obcego na doskonalenie kompetencji w języku ojczystym poprzez celowe nakierowanie ich uwagi na analogiczne zjawiska w obu językach). Badania prowadzono przez okres dwóch lat wśród uczniów realizujących obowiązek szkolny w szkole podstawowej specjalnej na lekcjach języka angielskiego. Podkreślona w pracy możliwość planowania dla dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim zarówno celów edukacyjnych jak i rehabilitacyjnych może wskazywać na wielostronną rolę nauczania/uczenia się języka obcego w edukacji specjalnej.

The dissertation “A foreign language in the education of children with intellectual disability” forms a trial of intricacy comprehensive formulation for foreign language teaching process in aspect of pupils with intellectual disability. It is focused on the possibilities of developing the cognitive and linguistic processes of children with special educational needs. First of all, the aim of the dissertation is to understand how children with intellectual disability can learn English. Secondly, the research was meant to help answer the questions related to the possibility of incorporating foreign language teaching in the comprehensive process of their rehabilitation, and especially the development of individual cognitive skills as well as the good command of the mother tongue. The investigation was conducted in English language classes, with the action research and a case study method, among pupils with mild intellectual disability attending a primary special needs school.
A foreign language learning in the education of children with mild intellectual disability
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: Niepełnosprawność intelektualna; Intellectual disability; Nauczanie języków obcych; Foreign language learning