Bezpieczeństwo społeczno-ekonomiczne Polski z perspektywy czynnika demograficznego - Rosłon-Żmuda, Joanna (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013)
W drugiej połowie XX wieku kiedy wzrosło natężenie współzależności w stosunkach międzynarodowych i przyspieszyły procesy globalizacji, bezpieczeństwo przestało być utożsamia ne wyłącznie z wymiarem polityczno-militarnym. Równie ważne dla bezpieczeństwa okazały się inne sfery działalności państwa, jak gospodarka, ekologia, kultura czy społeczeństwo. W każdej z tych dziedzin pojawiają się problemy, które mogą zagrozić bezpieczeństwu państwa. W Polsce jednym z takich problemów są bardzo niekorzystne zmiany demograficzne za¬chodzące w polskim społeczeństwie. Ich negatywne skutki są odczuwalne już obecnie, a w miarę upływu czasu będą się nasilały. Już za około 20 lat będą odgrywały pierwszoplanową rolę w kształtowaniu bezpieczeństwa Polski, w szczególności zaś jego wymiaru społeczno-ekonomicznego.

In the second half of the XX century, when intensity of coexistence in international relations increased and globalizing processes accelerated, security stopped being identified with political and military dimension only. Other spheres of state’s activity as: economy, ecology, culture or society, emerged to be as much important for national security as problems which appear in the mentioned spheres may threaten it. In Poland, disadvatageous demographic changes which are taking place in the society, are one of such problems. It is claimed that fatal effects will be observed in 20 years and they will be forming national security of the country, especially its economic and social aspect.
Socio - Economic Seciurity of Polland in the Perspective of Demographic Factor