Qumran and Jericho pottery: a petrographic and chemical provenance study - Michniewicz, Jacek (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2009)
Książka zawiera monograficzne opracowanie petrograficzno-geochemiczne starożytnej ceramiki pochodzącej ze stanowisk Qumran i Jerycho w basenie Morza Martwego. Jest to interesujące studium z dziedziny interdyscyplinarnej nauki zwanej archeometrią lub petroarcheologią, poświęcone ważnym i powszechnie znanym na całym świecie stanowiskom archeologicznym. Autora cechuje nowoczesne podejście do podejmowanego tematu badawczego, rzetelny warsztat metodyczny, staranne opracowanie, wnikliwa interpretacja i dyskusja wyników.
Keywords: eramika starożytna; Qumran; Jerycho; Morze Martwe; petroarcheologia; archeometria