A new approach to policy evaluation in the European Union - Kubera, Paulina (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2017)
The significant role of the European Union in diffusion of evaluation in Europe is widely acknowledged (Stern, 2009). Although evaluation has a long-standing tradition in the EU, and in particular within the European Commission, in recent years one can observe the process of its expansion, diversification and institutionalisation. The aim of the paper is to explore the new developments in evaluation policy in the EU, which can be characterised, among others, by strengthening the links between ex ante and ex post impact evaluations and thus closing the policy cycle, where ex post evaluation feeds into ex ante assessment of new public actions. Hence, the problem of utilisation of evaluation findings is discussed. The scope of evaluation performed at the EU level has also been extended from expenditure to regulatory instruments. More- over, there has been a shift from evaluating merely projects and programmes to evaluating policies and aggregated activities. To this end, a literature and documentary review on evaluation theory and prac- tice have been conducted, as well as the analysis of the normative provisions that are applied to guide the practice of evaluation in the EU.

Znacząca rola Unii Europejskiej w rozpowszechnianiu ewaluacji w Europie jest ogólnie uznana (Stern, 2009). Chociaż ewaluacja ma długoletnią tradycję w Unii, a zwłaszcza w Komisji Europejskiej, w ostatnich latach można zaobserwować proces jej ekspansji, dywersyfikacji i instytucjonalizacji. Celem artykułu jest zbadanie nowych rozwiązań w dziedzinie polityki ewaluacyjnej w Unii Europejskiej, którą można scharakteryzować między innymi, wzmocnieniem powiązań między oceną wpływu ex ante i ex post, zamykając tym samym cykl polityki, w którym wnioski z ewaluacji ex post przekładają się na ocenę nowych przedsięwzięć publicznych. Stąd też, w artykule poruszony został problem wykorzystania wyników ewaluacji. Zakres ewaluacji również został rozszerzony i obejmuje nie tylko instrumenty związane z wydatkowaniem środków finansowych, ale także instrumenty regulacyjne. Ponadto, ewaluacji podlegają nie tylko pojedyncze programy czy projekty, ale polityki i grupy powiązanych ze sobą działań. W tym celu dokonano przeglądu literatury i dokumentów w dziedzinie teorii i praktyki ewaluacyjnej, w tym analizy przepisów prawnych regulujących praktykę ewaluacyjną w Unii Europejskiej.
Nowe podejście do polityki ewaluacyjnej w Unii Europejskiej
Keywords: evaluation; ewaluacja; evidence-based policy making; polityka oparta na dowodach; use of evaluation findings; wykorzystanie wyników ewaluacji; better regulation; lepsze stanowienie prawa