Geneza postawy antykapitalistycznej - Stankiewicz, Wojciech (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2009)
Celem artykułu jest dokonanie analizy fenomenu społeczno-gospodarczego, jakim jest postawa niechętna lub nawet wroga systemowi kapitalistycznemu, który – jak dowodzi historia ludzkości – okazał się najbardziej sprawnym systemem wzbogacenia narodów oraz metodą optymalnego wykorzystania rzadkich zasobów ekonomicznych. Hipotezą badawczą niniejszego studium jest twierdzenie, że postawa antykapitalistyczna jest zjawiskiem relatywnie rozpowszechnionym we współczesnym społeczeństwie, oraz iż posiada ona genezę wywodzącą się zarówno z pewnych immanentnych cech natury ludzkiej, jak i obiektywnego rozpowszechnienia opozycyjnego do kapitalizmu systemu społeczno-gospodarczego – modelu państwa opiekuńczego.

The objective of this paper is to analyze the social and economic phenomenon of dislike or hostility towards the capitalist system, which human history has proven to be the most efficient system of enriching nations and an optimum method for using scarce economic resources. The research hypothesis proposed in this study is that an anti-capitalist attitude is relatively common in modern society, and its origins can be found both in some intrinsic features of human nature and in the spreading social and economic system of a welfare state, which opposes capitalism.
The Origins of an Anti-Capitalist Attitude
Keywords: System kapitalistyczny