Zwinne dostosowania przedsiębiorstw na rynkach z okazjonalną przewagą konkurencyjną - Banaszyk, Piotr (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2014)
Artykuł zawiera identyfikację i charakterystykę relacji między typem warunków konkurowania a pożądanym dostosowaniem działalności przedsiębiorstwa oraz rekonstrukcję współczesnych uwarunkowań konkurowania i wskazanie najlepiej do nich dostosowanych zachowań biznesowych. Tak zwana okazjonalna przewaga konkurencyjna dominuje we współczesnej gospodarce globalnej. Przedsiębiorstwa powinny zatem wdrożyć zwinne zachowania biznesowe. Koncepcja zwinnego przedsiębiorstwa jest nowym paradygmatem w zarządzaniu.

***In this paper the relationship between a certain type of competitive conditions and the desired adjustment of company’s activities is identified and characterised, followed by reconstruction of contemporary conditions of competition and a proposal of business activities best suited to these conditions. As global economy is currently dominated by so-called occasional competitive advantage, companies should implement an agile business behaviour. The conception of an agile company is a new paradigm in business management.
Agile adjustments of enterprises on markets with an occasional competitive advantage
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; konkurowanie; zwinne przedsiębiorstwo; przewaga konkurencyjna; business management; competition; competitive advantage; agile company