Polityzacja Telewizji Polskiej jako instrument realizacji polityki historycznej Prawa i Sprawiedliwości - Użarowska, Beata (My University, 2025)
Niniejsza praca doktorska analizuje, jak polityzacja Telewizji Polskiej (TVP) pod rządami PiS realizowała rolę aktora pamięci w ramach polityki historycznej. Praca łączy politologię (polityka historyczna, pamięć zbiorowa, polityzacja mediów) z medioznawstwem (rola mediów publicznych w komunikowaniu politycznym, percepcja odbiorców). Głównym problemem badania jest realizowanie roli aktora pamięci przez spolityzowane media publiczne, z naciskiem na kształtowanie pamięci zbiorowej jako narzędzia budowy tożsamości narodowej i legitymizacji władzy. Analizowana jest liczba i tematyka programów historycznych emitowanych przez TVP w latach rządów PiS oraz gatunki rozrywkowe używane do ich prezentacji. Oceniono także reakcje odbiorców na audycje historyczne pod kątem ich zdolności do przekazywania wiedzy historycznej i postrzeganego obiektywizmu. Praca formułuje hipotezy dotyczące roli TVP jako narzędzia polityki historycznej PiS, bada eksponowane tematy związane z historią Polski oraz analizuje percepcję odbiorców wobec przekazów historycznych. Pierwszy rozdział omawia podejścia do badań nad pamięcią, drugi – rolę mediów publicznych w komunikacji politycznej, trzeci – analizuje programy TVP, a czwarty bada opinie odbiorców. Zakończenie podkreśla rolę TVP w kształtowaniu pamięci narodowej zgodnie z narracją PiS, szczególnie poprzez audycje o II wojnie światowej i PRL, promujące wartości patriotyczne i antykomunistyczne. This doctoral dissertation examines how the politicization of Polish Public Television (TVP) under the Law and Justice Party (PiS) served as a memory actor within historical policy. The study integrates political science (historical policy, collective memory, media politicization) with media studies (the role of public media in political communication, audience perception). The primary issue explored is the role of politicized public media in shaping collective memory as a tool for building national identity and legitimizing power. The research analyzes the number and themes of historical programs broadcast by TVP during the PiS administration, along with the entertainment genres employed for their presentation. Audience reactions to these historical broadcasts are also evaluated in terms of their capacity to convey historical knowledge and perceived objectivity. The dissertation formulates hypotheses about TVP's role as an instrument of PiS's historical policy, investigates prominent themes related to Polish history, and analyzes audience perceptions of historical narratives. The first chapter discusses various approaches to memory studies, the second focuses on the functions of public media in political communication, the third analyzes TVP's programming, and the fourth examines audience opinions. The conclusion underscores TVP's role in shaping national memory according to the PiS narrative, particularly through broadcasts about World War II and the Communist era, promoting patriotic and anti-communist values.
The Politicization of Polish Television as an Instrument for Implementing the Politics of Memory of the Law and Justice Party
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: polityka historyczna; pamięć zbiorowa; polityzacja mediów publicznych; Telewizja Polska; Prawo i Sprawiedliwość; historical politics; collective memory; politicization of public media; Polish Television; Law and Justice Party