Praca socjalna w pedagogice społecznej Heleny Radlińskiej. Zarys Tematu. - Brenk, Mikołaj (Wydawnictwo Poznańskie, 2007)
Dorobek naukowy Heleny Radlińskiej trwale zapisał się w polskiej pedagogice. W pierwszej połowie ubiegłego stulecia udało się jej stworzyć polską szkołę pedagogiki społecznej, z której dorobku czerpiemy po dzień dzisiejszy. W artykule ukazane zostały podstawowe treści koncepcji pracy socjalnej, jaką pozostawiła Radlińska, źródła z których czerpała swoje poglądy oraz działalność w różnych sferach życia społecznego.
Keywords: praca socjalna; opieka społeczna - historia; Helena Radlińska