Lokalne strefy aktywności gospodarczej w procesie rozwoju obszarów wiejskich województwa wielkopolskiego - Wojtyra, Bartosz (My University, 2018)
Celem pracy było określenie wpływu lokalnych stref aktywności gospodarczej (LSAG) na rozwój społeczno-gospodarczy i wielofunkcyjny oraz zagospodarowanie przestrzenne obszarów wiejskich woj. wielkopolskiego. Dokonano identyfikacji uwarunkowań i zasad tworzenia oraz funkcjonowania LSAG na obszarach wiejskich, scharakteryzowano i sklasyfikowano strefy w woj. wielkopolskim, oce-niono związek pomiędzy lokalizacją LSAG a atrakcyjnością inwestycyjną gmin oraz typologią obszarów wiejskich według kryterium przestrzennego. Określono również znaczenie renty położenia LSAG. Cel metodologiczny stanowiła konstrukcja modeli ex ante i ex post funkcjonowania stref na obszarach wiejskich województwa wielkopolskiego. Cel aplikacyjny polegał na sformułowaniu rekomendacji dla samorządów terytorialnych w zakresie tworzenia LSAG. Zakres terytorialny to obszary wiejskie delimitowane wg kryterium administracyjnego. Zakres czasowy stanowią lata 1989-2017. Przy pomocy metod statystycznych, studium przypadku, wywiadów eksperckich, sondażu diagnostycznego częściowo potwierdzono hipotezę dotyczącą pozytywnego wpływu LSAG na rozwój społeczno-gospodarczy i wielofunkcyjny obszarów wiejskich. Zaobserwowano wzrost liczby pracujących po utworzeniu LSAG. Nie odnotowano wzrostu liczby przedsiębiorstw, dochodów gminy czy spadku liczby bezrobotnych większego niż przeciętnie. Wykazano umiarkowany związek pomiędzy lokalizacją LSAG a atrakcyjnością inwestycyjną gmin oraz typologią obszarów wiejskich. Odrzucono hipotezę dotyczącą korzystnego wpływu LSAG na zagospodarowanie przestrzenne.

The main subject of the thesis was the impact of local economic activity zones on socio-economic development, multifunctionality and land use in rural areas in Wielkopolskie voivodeship. The spe-cific objectives are identification of conditions and rules of creating and functioning of local economic activity zones in rural areas, characteristics and classification of local economic activity zones in the rural areas of Wielkopolskie voivodeship, indication of the place of local economic activity zones in communal spatial policies, evaluation of the loca-tion rent impact on the location of local economic activity zones, the assessment of their impact on the number of employees, unemployment, busi-ness entities, income of the commune and popula-tion, establishment of the connection between the existence of local economic activity zones and the typology and the investment attractiveness of rural areas. The methodological objective was the con-struction of the ex-ante and ex-post models of local economic activity zones functioning in rural areas. The objective scope of the elaboration consists of local economic activity zones, identified in course of scientific research. The territorial scope of the thesis embraces rural areas in the Wielkopolskie voivodeship, defined in the Official National Regis-try of Territorial Division of the State (TERYT) as rural communes and rural part of rural-urban com-munes. The time range is a period between 1989-2017. Diagnostic survey, study cases, in-depth in-terviews, descriptive statistics and statistical infer-ence methods have been used as a research methods.
Local economic activity zones in the development process of rural areas in Wielkopolskie voivodeship (Greater Poland)
Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; special economiczone; strefy aktywności gospodarczej; economic activity zone; rozwój wielofunkcyjny; multifunctional development; rozwój społeczno-gospodarczy; socio-economic development; obszary wiejskie; rural areas