Władza personalna w Afryce Subsaharyjskiej: wpływ personalizmu na przekształcenia reżimu po Zimnej Wojnie - Van den Bosch, Jeroen J. J. (My University, 2017)
Dlaczego tzw. reżimy personalistyczne napotykają tak wiele trudności w procesie tranzycji ku demokracji. Jakie czynniki wpływają na taki stan rzeczy? Czy przemoc występująca w procesie tranzycji wpływa negatywnie na procesy przekształceń reżimowych? Czy reżimy personalistyczne zmieniają struktury społeczne i państwowe oraz dynamikę rozwoju do tego stopnia, że tranzycja ku demokracji lub konsolidacja tej ostatniej stają się niemożliwe? W niniejszej dysertacji autor porównał przypadki tranzycji od władzy personalnej w Afryce Subsaharyjskiej po Zimnej Wojnie oraz zaproponował model służący ich analizie. Model skupia się na cechach charakterystycznych owych reżimów – takich jak „coup-proofing” (zabezpieczenie przed zamachami stanu), „gatekeeping” (forma manipulacji interakcji międzynarodowych), stosowanie represji i „hoarding” (przywłaszczanie zasobów). Autor używał metody jakościowej analizy porównawczej („qualitative comparative analysis”), aby porównać wszystkie hipotezy przetestowane w ramach 15 studiów przypadku w celu wyjaśnienia ich zróżnicowania i potwierdzenia istnienia „błędnych kół” personalizmu. W konkluzji, autor grupuje wszystkie tranzycje w trzech kategoriach (błędne koła personalistyczne, błędne koła autorytarne i tranzycje demokratyczne) wyjaśniając ich trajektorie, identyfikując czynniki, które utrzymują daną równowagę systemową, a także wskazując jakie czynniki mogą przyczynić się do przełamania danego błędnego koła.

Why do so-called personalist regime encounter so many difficulties during democratization processes? Which factors affect this process? Is transitional violence the main obstacle during transition? Or do personalist regimes fundamentally change the structures of state and society over time, making them predisposed to autocracy? In this dissertation, the author will compare transitions form personalist rule in Sub Saharan Africa after the Cold War and propose a model to analyze them. The model focuses on these regimes’ behavioral characteristics, like coup-proofing (protection against coup d’états), gatekeeping (or manipulation of their international environment), their use of repression, and hoarding (predatory economic policies). By using qualitative comparative analysis to test all hypotheses for 15 case studies, the author searches for existence of so-called vicious circles of personalism. In the conclusion, the author groups all transitions into three categories (vicious circles of personalism, of authoritarianism, and democratic transitions) and explain their trajectories, identifying the factors which keep maintain such systems, as well as those that can break the mold of personalist vicious cycles.
Personalist Rule in Sub Saharan Africa: The Impact of Personalism on Regime Transitions after the Cold War
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: dyktatury; dictatorship; autorytaryzm; authoritarianism; władza personalna; personalist rule; Afryka Subsaharyjska; Sub Saharan Africa; tranzycje; transitions