Polonia amerykańska wobec członkostwa Polski w NATO i Unii Europejskiej - Malendowicz, Paweł (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013)
Polonia amerykańska stanowi najważniejszą społeczność Polaków i osób pochodzenia polskiego żyjących poza Polską. Liczy około dziesięć milionów osób o różnym stopniu polskiego pochodzenia i różnym poziomie identyfikacji z narodem przodków oraz polską grupą etniczną w USA. Jej najważniejszą strukturą organizacyjną jest Kongres Polonii Amerykańskiej. Aktywność polityczna Polonii amerykańskiej opiera się na wyznawanych przez nią wartościach. Wśród nich najistotniejsze to wartości konserwatywne: patriotyzm, antykomunizm, demokracja, silne prawo, religijność. Wartości te zadecydowały o stosunku Polonii amerykańskiej do współczesnych wyzwań politycznych, które stały przed Polską, polskich partii politycznych, integracji europejskiej i rozszerzenia NATO.

Polish Americans are the most important group of Poles and people of Polish origin living outside of Poland. The number of Polish Americans in the United States of America amounts to approximately ten million people, of varying degrees of Polish descent and levels of identification with Polish ancestors, and with the Polish ethnic group in the USA. The most significant organization of Polish Americans is the Polish American Congress (PAC). The political activity of Polish Americans is based on shared values, the most significant of them being conservative ones: patriotism, anti-communism, democracy, strong law and religiousness. These values were decisive for Polish Americans’ attitudes towards various political challenges in present-day Poland, political parties in Poland, European integration and the expansion of NATO.
American Poles and Poland’s membership of NATO and the European Union
Keywords: Unia Europejska; polonia amerykańska; NATO; członkostwo Polski w organizacjach międzynarodowych