Moje wspomnienia. Podręczny niezbędnik po historii Obserwatorium Astronomicznego Uniwersytetu Poznańskiego za okres 1919 – 2014 roku - Naskręcki, Władysław (My University, 2019)
Praca ta stanowi zbiór, zestawienie opracowań historii powstania Obserwatorium Astronomicznego UAM od początku zaistnienia, jego organizatorów, osób i twórców pracujących w pierwszym stuleciu na przykładzie opisu dokonań aż do roku 2014.
Keywords: Obserwatorium Astronomiczne UAM; Uniwersytet Poznański; Uniwersytet im. Adama Mickiewicza