Wymiar cywilizacyjny nie-Marksowskiego materializmu historycznego. Rekapitulacja dotychczasowych ujęć i próba rozwinięcia - Brzechczyn, Krzysztof (Instytut Teologiczny w Bielsku-Białej/ Polskie Towarzystwo Filozoficzne, Oddział w Cieszynie, 2013)
Celem artykułu jest prezentacja dotychczasowych ująć wymianu cywilizacyjnego w nie-Marksowskim materializmie historycznym oraz próba wzbogacenia zakładanej teorii o kategorie równowagi i nierównowagi ekologicznej.
Keywords: nie-Marksowski materializm historyczny; Poznańska Szkoła Metodologiczna; teoria cywilizacji; teoria procesu historycznego; równowaga ekologiczna; modernizacja; rozwój społeczny; struktura klasowa