Sejmowe komisje Śledcze w systemie politycznym RP. Bilans dotychczasowych doświadczeń - Secler, Bartłomiej (My University, 2013)
Celem niniejszego artykułu jest refleksja na temat dotychczasowych doświadczeń związanych z powoływaniem i funkcjonowaniem sejmowych komisji śledczych w Polsce. Autor zastanawia się czy dotychczas powołane zespoły przyczyniły się do poprawy jakości życia politycznego, rzetelnie wyjaśniając afery w kręgach władzy, czy może stały się one narzędziem walki politycznej, poprzez które łatwo zdyskredytować rywali politycznych. Przeprowadzona analiza pokazuje, że komisje w dotychczasowym kształcie (politycy w nich zasiadający) koncentrowały się przede wszystkim na rywalizacji politycznej, nie zaś na merytorycznym wyjaśnianiu afer. Zastrzeżenia autora budzi także niedostateczna skuteczność komisji śledczych, która ma swoje źródło w niedoskonałych regulacjach prawnych. Tło poczynionych rozważań stanowi funkcja kontrolna Sejmu RP.
Keywords: Sejm RP; Sejmowa komisja śledcza; rywalizacja polityczna; funkcja kontrolna Sejmu RP