Kształtowanie się syjonizmu w rosyjsko-żydowskiej i polsko-żydowskiej literaturze schyłku XIX i pierwszej połowy XX wieku - Rzeszewska, Dorota (My University, 2017)
Niniejsza praca jest efektem badań nad syjonistycznym nurtem literatury rosyjsko-żydowskiej i jego polsko-żydowskim odpowiednikiem. Specyfika literatury żydowskiej, która stanowi jedną literaturę realizowaną w wielu językach, pozwoliła nie tylko na analizę podobieństw oraz różnic jej podsystemów, lecz także na zsumowanie ich, nałożenie na siebie niczym klisz i uzyskanie dzięki temu pełniejszego obrazu każdej z nich. Wyniki dociekań zostały zaprezentowane w czterech rozdziałach. Trzy z nich poświęcono tematowi syjonizmu w literaturze rosyjsko-żydowskiej w układzie chronologicznym, czwarty zaś – temu samemu zagadnieniu w literaturze polsko-żydowskiej. Zasadniczą część rozprawy zamyka refleksja na temat współczesnych obliczy syjonizmu: neosyjonizmu, postsyjonizmu oraz tzw. syjonizmu trzeciego pokolenia. Do pracy dołączono aneks w postaci not biograficznych rosyjsko-żydowskich pisarzy syjonistycznych, które naświetlają kontekst powstawania omawianych utworów i tworzą historyczno-społeczne tło epoki. Praca zawiera także indeks osobowy.

This paper is a result of research on the Zionist movement in Russian-Jewish literature and its Polish-Jewish counterpart. A specific nature of Jewish literature, which constitutes a single body expressed in many languages, has made it possible to study similarities and differences between various sub-systems of this literature, and also to have them compiled and overlapped as films to receive a more comprehensive picture of every one of them. Research results have been showcased in three chronologically ordered chapters dedicated to Zionism in Russian-Jewish literature. The fourth chapter has been devoted to the same phenomenon in Polish-Jewish literature. The main part of the paper has been concluded with a reflection on contemporary Zionist movements: Neo-Zionism, Post-Zionism and so-called Third Generation Zionism. The paper contains an annex containing the biographical notes of Russian-Jewish Zionist writers, which present a context in which the works discussed were created and build a historical and social background of the time. Finally, the paper contains the index of names.
The development of the theme of Zionism in Russian-Jewish and Polish-Jewish literature of the late 19th century and the first half of the 20th century
Wydział Neofilologii: Instytut Filologii Rosyjskiej i Ukraińskiej
Keywords: syjonizm; literatura rosyjsko-żydowska; literatura polsko-żydowska; Palestyna; syjonidy; zionism; Russian-Jewish literature; Polish-Jewish literature; Palestine; songs of Zion