Przestępstwo niegospodarności z art. 296 K.k. - Sepioło, Iwona (My University, 2011)
Praca doktorska dotyczy przestępstwa z art. 296 K.k., które polega na wyrządzeniu szkody w majątku przedsiębiorcy (podmiotu gospodarczego) w wyniku nadużycia obowiązków lub uprawnień menedżerskich. W pracy przedstawiono m.in. art. 296 K.k. w ujęciu historyczno-prawnym i prawno- porównawczym. W części dotyczącej modelu tego przepisu przyjętego w ustawach europejskich, autorka pracy sięga do rozwiązań przyjętych w ustawie karnej rosyjskiej, niemieckiej i francuskiej. Generalnie rozprawa odwołuje się do tradycyjnego rozbioru czynu zabronionego na jego znamiona, tj. przedmiot ochrony, podmiot, strona przedmiotowa i strona podmiotowa. Przeprowadzona analiza treści tego przepisu pozwala na krytyczną ocenę tego rozwiązania, w szczególności z uwagi na nie spełnienie rygoru zasady określoności czynu zabronionego. W pracy postulowane jest zatem znowelizowanie tego przepisu poprzez dokładne wskazanie treści zachowania karalnego. Rozważania rozprawy kończą się więc propozycją nowego ujęcia konstrukcji i treści omawianego przepisu.

The doctoral thesis focuses on the crime connected with inflicting damage on the assets of the economic subject as a result of the abuse of managerial obligations, which is described in the article 296 of the Penal Code. The paper includes the historical and legal analysis as well as legal and comparative one based on the penal statute of Russia, France and Germany. It refers to the traditional analysis of the attributes of a prohibited act, i.e. object of protection, party, subjective and objective attributes. The studies of the text of the article which were carried out allow the critical evaluation of this penal code provisions in particular on account of not complying with the principle of transparency. Therefore, the dissertation proposes the amendment of the above mentioned law, through the precise formulation of the text of the punishable behavior, suggested by the author.
Economic inefficiency offence in the article 296 of the Penal Code
Wydział Prawa i Administracji: Katedra Prawa Karnego
Keywords: przestępczość gospodarcza; penal code provisions; znamiona czynu zabronionego; attributes of a prohibited act; określoność przepisu karnego; principle of transparency