Polski samorząd terytorialny a współpraca rozwojowa - Ksenicz, Igor (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2014)
Jednostki samorządu terytorialnego od 2006 r. są uprawnione do uczestnictwa w polskiej współpracy rozwojowej. Referat podsumowuje dotychczasowe działania polskich samorządów w tym zakresie, na które składa się ponad 100 projektów realizowanych w 6 państwach przez 53 jednostki samorządu terytorialnego. Analizie poddane zostały zarówno dokumenty programowe Ministerstwa Spraw Zagranicznych, jak i obszary udzielanego wsparcia, geograficzne i tematyczne. Głównymi beneficjentami pomocy rozwojowej udzielanej przez polskie samorządy są ich partnerzy z państw Partnerstwa Wschodniego, w szczególności ukraińscy. Dominującym tematem analizowanych projektów jest wsparcie samorządu terytorialnego.
Keywords: Współpraca rozwojowa; Samorząd terytorialny