Zmiany w organizacji śpiewu pospolitych ptaków lęgowych żyjących w środowisku zanieczyszczonym hałasem antropogenicznym - Deoniziak, Krzysztof (My University, 2017)
Hałas antropogeniczny jest uznawany za jedno najintensywniejszych zaburzeń w środowisku, negatywnie wpływających na komunikację dźwiękową ptaków, która jest szczególnie istotna dla ich przetrwania. Ptaki potrafią modyfikować różne parametry śpiewu w odpowiedzi na podwyższony poziom hałasu, aczkolwiek ostatnie badania proponują alternatywne wyjaśnienia zaobserwowanych zmian jak typ siedliska czy zmienność osobnicza. Głównym celem pracy była ocena zmian zachodzących w strukturze i czasowej organizacji śpiewu ptaków żyjących w miastach, różniących się sposobem śpiewu oraz jego złożonością. Uzyskane wyniki pokazują, iż zięba oraz piecuszek nie modyfikują śpiewu w środowisku zanieczyszczonym hałasem antropogenicznym. W przypadku zięby zaobserwowano ciekawe zależności między wielkością repertuaru, tempem śpiewu i czasem trwania serii śpiewu, które mogą być przydatne podczas określania jakości samca. Aczkolwiek wyniki z eksperymentów z playbackami sugerują podwyższoną czujności u osobników żyjących w środowisku zanieczyszczonym hałasem antropogenicznym. Analiza śpiewu piecuszka wykazała, iż samce śpiewające w grupach charakteryzują się większą złożonością śpiewu, co może mieć związek z jakością środowiska. W przypadku śpiewaka zaobserwowano istotne różnice w parametrach śpiewu między miejską i leśną populacją, co może być reakcją na wyższy poziom natężenia hałasu antropogenicznego.

Urban ecosystems have been shown to influence many aspects of bird vocal communication, which can become increasingly demanding under noisy conditions. Birds are able to adjust their song to ambient noise level, however those changes are not straightforward, and can be due to factors such as habitat type or phenotypic flexibility. The main purpose of this work was the assessment of the habitat type induced changes in structure and temporal organisation in bird song of species that differ significantly in singing behaviour and song complexity, which can be differently influenced by anthropogenic noise. Results show that chaffinch and the willow warbler do not modify their song in response to anthropogenic noise. In case of the chaffinch relations were found between repertoire size, song rate and bout duration, that indicate male quality. Playback experiment shown that the response of territorial birds differed significantly with bout duration and tested male motivational state, and that anthropogenic noise increases vigilance. Willow warbler males increased their song complexity with the presence of other singing males in neighbourhood, which can suggest habitat quality. However, song of thrush song differs significantly between urban and forest habitats, which can be a example of adaptations to acoustic communication in noisy urban environments.
Changes in song organization of common songbird species breeding in anthropogenic noise polluted habitats
Wydział Biologii
Keywords: śpiew ptaków; bird song; hałas antropogeniczny; anthropogenic noise; nadmiarowość sygnałów; signal redundancy; eksperymenty z playbackiem; playback experiment; wielkość repertuaru; repertoire size