Wkład Unii Europejskiej w rozwój międzynarodowego reżimu kosmicznego - Bryła, Jolanta (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Rosnące uzależnienie państw i społeczeństw od wykorzystania technologii kosmicznych skutkuje nasilającą się aktywnością w przestrzeni kosmicznej prowadzoną też przez nowe podmioty, zarówno państwowe, jak i niepaństwowe. Generuje to wiele negatywnych skutków czyniących środowisko kosmiczne coraz mniej bezpiecznym miejscem (np. gruz kosmiczny). Pojawiające się zagrożenia mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo narodowe i międzynarodowe na ziemi. W efekcie narasta pilna potrzeba kolektywnego podejścia do zarządzania korzystaniem z przestrzeni kosmicznej. Rozwijający się od początku ery kosmicznej międzynarodowy reżim prawny dotyczący tego środowiska nie jest już wystarczający, gdyż nie uwzględnia w wystarczającym stopniu szybko zachodzących zmian. Jedną z prób przezwyciężenia tego problemu jest przygotowany przez Unię Europejską w 2008 r. projekt międzynarodowego Kodeksu Postępowania dotyczący Działań w Przestrzeni Kosmicznej. Artykuł wskazuje ważniejsze przyczyny, dla których, mimo wieloletnich wysiłków i narastających problemów, nadal nie znalazł on akceptacji mocarstw niezbędnej, by stać się ważnym elementem międzynarodowego reżimu kosmicznego.

The growing dependence of countries and societies on the use of space technologies results in the increasing activity in outer space of new actors, both state and non-state. It produces a number of adverse outcomes for the space environment, making it a less and less safe place (e.g. space debris). Emerging threats may affect national and international security on earth. As a result, an urgent need for a collective approach to the management of the use of outer space is emerging. The international legal regime for outer space that has been developing since the beginning of the space age is no longer sufficient, because it does not take into account many rapid changes. One of the attempts to overcome this problem is the International Code of Conduct for Outer Space Activities drafted by the European Union in 2008. This paper discusses the reasons why, despite long-lasting efforts and intensifying problems, the Code has so far failed to win the approval of the powers which is requisite to constitute an important part of the international outer space regime.
The contribution of the European Union to the advancement of the international space regime
Keywords: reżimy międzynarodowe; globalne wspólne dobra; międzynarodowy reżim kosmiczny; Kodeks Postępowania dotyczący Działań w Przestrzeni Kosmicznej; bezpieczeństwo kosmiczne; international regimes; global common goods; international space regime; Code of Conduct