Jednostka a dwa ujęcia rewolucji w nie-Marksowskim materializmie historycznym - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2013)
Celem artykułu jest uzgodnienie dwóch podejść do rewolucji w nie-Marksowskim materializmie historycznym. Według ujęcia socjologicznego, rewolucja jest rezultatem rewitalizacji autonomicznych więzi społecznych dokonujących się wśród klasy obywatelskiej; według ujęcia antropologicznego, rewolucja jest rezultatem ekstremalnego wzrostu alienacji obywatelskiej prowadzącego do oporu pewnej osobliwej kategorii obywateli – tych, którzy nie dadzą się zniewolić przez polityczną władzę.

The purpose of this paper is to reconcile two approaches of revolution in non-Marxian historical materialism: according to sociological approach, revolution is result of revitalization of autonomous bonds occurred among citizens’s class; according to anthropological approach, revolution is result of extreme growth of civil alienation led to resistance of certain peculiar category of citizens – those ones who are not enslaved by the political authorities.
Keywords: nie-Marksowski materializm historyczny; nie-Ewangeliczny model człowieka; teoria rewolucji; teoria buntu; socjologia polityki; teoria władzy politycznej