Wokół periodyzacji procesu historycznego. Od adaptacyjnej interpretacji materializmu historycznego do nie-Marksowskiego materializmu historycznego - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii UAM, 2010)
Celem artykułu jest prezentacja teorii procesu historycznego rozwijanego w ramach poznańskiej szkoły metodologicznej. W tym celu przedstawiona zostanie periodyzacja dziejów przyjęta najpierw w adaptacyjnej interpretacji materializmu historycznego, a później w nie-Marksowskim materializmie historycznym.
Keywords: nie-Marksowski materializm historyczny; non-Marxian historical materialism; adaptacyjna interpretacja materializmu historycznego; marksizm analityczny; analytical marxism; Poznańska Szkoła Metodologiczna; Poznań School of Methodology; Leszek Nowak