Związek Nauczycielstwa Polskiego w Okręgu Poznańskim wobec nowej rzeczywistości politycznej (lata 1945-1955) - Brenk, Mikołaj (Wydział Pedagogiczno-Artystyczny UAM w Kaliszu, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
Przedmiotem pracy jest Związek Nauczycielstwa Polskiego w Okręgu Poznańskim, a dokładniejszej analizie poddane zostały postawy przyjmo- wane przez działaczy związkowych w związku z postępującymi w latach powojennych przemianami ustrojowymi. Artykuł ma na celu ukazanie zmian w deklaracjach ideologicznych dokonujących się w strukturach ZNP od 1945 roku. Za datę graniczną badań obrano rok 1955, gdyż rozpoczęta w roku kolejnym 1956, odwilż gomułkowska była dla przedmiotowego aspektu momentem przełomowym – niewątpliwie również wartym zbadania. Ponadto zaprezentowane zostały przykłady realizowania „nowej” ideologii na różnych poziomach działalności Związku.
Keywords: Związek Nauczycielstwa Polskiego; nauczyciele w PRL; ZNP; oświata w PRL