Bezpieczeństwo Polski w okresie zimnej wojny - Koszel, Bogdan (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
System jałtańsko-poczdamski powstały w wyniku II wojny światowej włączył Polskę w orbitę wpływów Związku Radzieckiego. Została ona uzależniona gospodarczo (RWPG) i militarno-politycznie (Układ Warszawski) od wschodniego sąsiada. Podejmowane próby zbyt samodzielnego wzmocnienia bezpieczeństwa Polski (plan Rapackiego, plan Gomułki, układ grudniowy w 1970 r. z RFN) kończyły się niepowodzeniem. Stan wojenny w 1981 r. pogłębił izolację międzynarodową Polski i dodatkowo uzależnił ją od Moskwy. Odejście od konfrontacji międzyblokowej w końcu lat 80. spowodowało podpisanie traktatu granicznego w Niemcami i reorientację Polski na współpracę ze światem zachodnim.

Yalta-Potsdam system emerged from World War II turned Poland into the orbit of the Soviet Union. It was economically dependent (CMEA) and the military-political (the Warsaw Pact) from the eastern neighbor. Taken attempts too independent to strengthen Polish security (Rapacki Plan, Gomulka Plan, Polish-German Agreement of December 1970) ended in failure. Martial law in 1981, the international isolation deepened in Polish and also became addicted to from Moscow. Moving away from confrontation between East and West at the end of the years 80. resulted in the signing of the border treaty with Germany (1990) and the reorientation of the Polish on the cooperation with the Western World.
Poland's Security During the Cold War