Żywe wiązania. Historia i historie w twórczości Igora Newerlego - Chodakowska, Ewelina (My University, 2019)
Rozprawa "Żywe wiązania. Historia i historie w twórczości Igora Newerlego" jest monografią. Jej celem jest omówienie najważniejszych i najciekawszych tematów i problemów pisarstwa prozaika wymienionego w tytule pracy. Rozprawa podzielona jest na pięć części, w których refleksji poddane są następujące kwestie: dydaktyzm wczesnych, wpisujących się w poetykę socrealizmu utworów Newerlego; wizja Syberii w powieści Wzgórze Błękitnego Snu i zastosowane w tym utworze strategie demitologizacyjne; istotne dla wielu utworów Newerlego zagadnienie człowieka wobec przyrody, poetyka Żywego wiązania – utworu biograficznego o Januszu Korczaku oraz autobiografizm Zostało z uczty bogów, powieści o dojrzewaniu w czasach rewolucji rosyjskiej i pierwszych latach ZSRR. W twórczości swej Newerly pokazywał, jaki wpływ na życie jednostki ma wielka Historia oraz w jaki sposób pojedynczy człowiek może w owej Historii uczestniczyć.

Dissertation "Live Bonds. History and stories in literary work of Igor Newerly" is a monograph. The goal of this thesis was to investigate the most important and interesting topics and issues in writing of author mentioned in the title of the dissertation. The monograph is composed of five chapters reflecting the following issues: didacticism of early, written in the mode of socialist realist writing works of Newerly; Siberia's vision in the novel Wzgorze Blekitnego Snu and strategies of demythologization in that work; issue of man-nature relationship important for many of Newerly’s works; the poetics of Zywe wiazanie - a biographical work about Janusz Korczak and autobiographism of Zostalo z uczty bogow, a novel about adolescence in the time of the Russian Revolution and the first years of the USSR. In his works, Newerly showed how great History influences the life of an individual, and how an individual can participate in that History.
Live bonds. History and stories in literary work of Igor Newerly
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: Igor Newerly; autobiografizm; socrealizm; autobiographism; social realism; autotematyzm; mise enabyme; Syberia; Siberia