Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP) w kontekście europejskiego bezpieczeństwa ekonomicznego - Szymanowski, Rafał (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2015)
Celem artykułu jest dokonanie charakterystyki Transatlantyckiego Partnerstwa w dziedzinie Handlu i Inwestycji (Transatlantic Trade and Investment Partnership; TTIP) w szerszym kontekście europejskiego bezpieczeństwa ekonomicznego. Pomysł porozumienia zrodził się w rezultacie fundamentalnych zmian zachodzących współcześnie w gospodarce światowej oraz ich postrzegania w Europie i USA. W tekście stwierdzono, że w zamyśle architektów umowy handlowej główny cel TTIP ma wymiar przede wszystkim geopolityczny, a nie tylko ekonomiczny. Przedstawiono także najważniejsze wnioski, jakie płyną z dotychczas przeprowadzonych analiz dla gospodarki europejskiej, a także zidentyfikowano czynniki, które determinować będą wpływ porozumienia na poszczególne państwa europejskie. W artykule zaprezentowano także możliwe konsekwencje wynikające z wejścia umowy w życie dla Polski. Mogą one być istotne w szczególności dla potencjału rozwojowego polskiej gospodarki oraz bezpieczeństwa ekonomicznego.
Keywords: Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji; Transatlantic Trade and Investment Partnership; TTIP; umowa handlowa; reżim handlowy; globalny kryzys ekonomiczny; globalizacja; zarządzanie globalizacją; klauzula ISDS; investor-state dispute settlement; globalne dobra publiczne; wyścig na dno; race to the bottom; koordynowana gospodarka rynkowa; Wielkie Umiarkowanie