Wyjaśnianie historyczne w tradycji analitycznej filozofii historii - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie rozmaitych sposobów wyjaśniania stosowanego w praktyce badawczej historyków. Autor prezentuje model dedukcyjno-nomologiczny Hempla i dyskusję wokół stosowania praw naukowych w historii, wyjaśnianie działań ludzkich poprzez odwołanie się do założenia o racjonalności oraz wyjaśnianie przyczynowe i wyjaśnianie narracyjne.
Keywords: wyjaśnianie; idealizacja; narracja historyczna; prawa naukowe; model dedukcyjno-nomologiczny; typy idealne; racjonalność; interpretacja