Germany after World War II - Crucial Frontline of Inteligence Services War - Raubo, Jacek (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
After 1945 the most important everyday mission performed on the border between the cold and the hot war was, however, the one fulfilled by forces which belonged to a less visible but still extremely important formation –namely the Intelligence Services, Counter-intelligence Services and, above all, their agents and analysts. While a cold-war tension was rising and the two German states were built, a territory of the current Federal Republic of Germany turned into one of the biggest fronts of world espionage. An experience which stems from the observation of the activities of the Intelligence Services operating on the German territory indicate, that every state in the world, which is a contact point for possible confrontation of stronger subjects, becomes an object of focus for many Intelligence Services. Therefore, it is important to, apart from developing partner relations with other countries, strive for the best possible protection of the country’s own interest.

Po zakończeniu II wojny światowej, na najbardziej widocznym pograniczu zimnej wojny, dzielącym Europę na dwie części, najważniejszą, codzienną misję pełniły siły należące do formacji mniej rozpoznawalnych od wielkich jednostek wojskowych, ale niezmiernie ważnej – mianowicie wywiady, kontrwywiady, a przede wszystkim ich poszczególni agenci oraz analitycy. Wraz z narastaniem napięcia zimnowojennego oraz budową dwóch państw niemieckich, terytorium obecnej Republiki Federalnej Niemiec, przerodziło się w jeden z największych dotychczasowych frontów światowego szpiegostwa. Doświadczenia płynące z obserwacji działań wywiadów na terytorium Niemiec wskazują, że każde państwo świata, leżące na styku potencjalnej konfrontacji silniejszych podmiotów, staje się obiektem zainteresowania różnych służb wywiadowczych. Dlatego też, należy w sposób szczególny oprócz, oczywiście rozwijania partnerstwa z innymi państwami, dążyć do jak najlepszego zabezpieczenia własnych interesów również na płaszczyźnie wywiadowczej oraz zbudowania przede wszystkim skutecznego własnego zabezpieczenia kontrwywiadowczego.
Niemcy po 1945 roku - kluczowy front zimnowojennego starcia służb specjalnych
Keywords: intelligence services; służby specjalne; Germany; Niemcy; cold War; zimna wojna