Zapaść obywatelska i absorpcja elit. Próba poszerzenia teorii ewolucji społeczeństwa politycznego - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Zysk i S-ka, 1997)
Celem artykułu jest poszerzenie teorii rozwoju politycznego w nie-Marksowskim materializmie historycznym o kategorie zapaści obywatelskiej i absorpcji elit. Wzbogacenie to pozwala uzyskać wielowariantową teorię rozwoju politycznego w zakładanej teorii.
Keywords: Rewolucja; Pętla obywatelska; Teoria władzy; Teoria elit; Nie-Marksowski materializm historyczny