Świadomość a klasy społeczne. Próba rozszerzenia stratyfikacji społecznej w nie-Marksowskim materializmie historycznym - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii UAM, 2002)
Celem artykułu jest rozszerzenie stratyfikacji społecznej przyjmowanej w nie-Marksowskim materializmie historycznym. Uwzględniając świadomościowy i instytucjonalny poziom życia społecznego autor eksplikuje pojęcie stanu i korporacji. Artykuł uzupełniony jest dyskusją („Totalitaryzm, klasy i świadomość”) z tezami autora.
Keywords: Klasa; Nie-Marksowski materializm historyczny; Stan; Korporacja